Graniet is een natuursteen. De naam zegt het al, een product van de natuur. Ingewikkelde geologische processen hebben de duizenden soorten gevormd. Menig graniet is 200 miljoen jaren oud of zelfs meer. Graniet is een diepte gesteente en dus diep in de aarde ontstaan, dicht tegen de vloeibare magmakern aan.

Diepte gesteenten zijn geleidelijk afgekoeld en onder grote, maar constante druk tot stand gekomen en hebben rustig kunnen uitkristalliseren. Door aardverschuivingen is graniet aan de oppervlakte gekomen. De zogeheten granietgroeves zijn er over de hele wereld. De natuur bepaald niet alleen het fraaie uiterlijk, maar ook de eigenschappen van de steen.

In bepaalde soorten kunnen aders, haarscheurtje of kleurconcentraties voorkomen.

Eigenschappen van graniet zijn:

  • Graniet is slijtvast
  • Graniet is vorstbestendig
  • Graniet is hard en weinig poreus

Door deze technische eigenschappen is graniet uitermate geschikt voor zowel binnen- als buiten toepassingen.

Graniet kan verschillende oppervlakte behandelingen ondergaan bijvoorbeeld:

Polijsten
Polijsten is het verkrijgen van een prachtige glans. Tevens verdicht het de structuur van het materiaal.

Zoeten
Zoeten wil zeggen dat er een aantal bewerkingen achterwege is gelaten, zodat er een matte uitstraling wordt verkregen.

Anticato / gebrand
Anticato afwerking ontstaat door met een vlam van 1300 graden celcius de steen te bewerken. Hierdoor schrikt het materiaal, waardoor er stukjes van het oppervlak afspringen. Daarna wordt de oppervlakte geborsteld om scherpe delen te verwijderen, zodat de oppervlakte ruw maar niet scherp aanvoelt.

Satinato
De Satinato afwerking ontstaat doordat het graniet met ruwe borstels wordt bewerkt waardoor een gering relief ontstaat dat een matte uitstraling heeft.